Zet je maar schrap, want binnenkort wordt de verjaardag van jouw 1-jarige kindje gevierd! Weet je niet wat je moet geven? Geen probleem, want we geven in deze blog de ultieme inspiratie om tot een geschikt en passend cadeau te komen. De inspiratie in de vorm van categorieën zal variëren van schattige knuffels tot educatief speelgoed dat hun kleine breintjes activeert.

Naast dat belangrijke deel van de blog, zullen we je ook nog wijzen op een aantal do’s en dont’s. Zo kan je de betreffende éénjarige baby en soon to be dreumes het cadeau van zijn of haar dromen geven. Als vanzelfsprekend hebben we ook nagedacht over het budget dat je ongeveer zou kunnen hebben, wanneer je een bepaalde relatie tot het kind hebt (opa, oma, buren, kennis, tante, etc.). Op die manier betaal je niet te veel en ook zeker niet te weinig. Maar goed, voor nu is het tijd om onze blog lekker te gaan verkennen, waarna je goed voorbereid op de verjaardag kan komen.

Do’s en dont’s

Er zijn een paar ‘ongeschreven regels’ waar eigenlijk ieder weldenkend mens wel rekening mee houdt bij het geven van cadeaus. Zo geef je een dreumes van één jaar niet iets wat bestaat uit talloze kleine stukjes, waarbij kans op verstikking bestaat. Waarschijnlijk zit de kleine namelijk nog in de fase waarin hij of zij alles in zijn of haar mond stopt. Maar goed, om een duidelijk overzicht te maken van bepaalde do’s en dont’s, hebben we onderstaand overzicht ontwikkeld.

Do’s

Allereerst volgen een aantal zaken wat je juist wél wil doen bij

  • Inventariseer bij de ouders of de kleine bepaald speelgoed al wel of niet heeft. Misschien hebben de ouders (of verzorgers) liever dat je iets praktisch zoals een nieuwe speen cadeau doet, in plaats van een zesde blokkentoren, waar hij of zij toch niet mee speelt.
  • Ga voor duurzaam speelgoed waar het kind langer mee kan spelen. Ouders hebben liever dat het kind minder cadeaus krijgt van goede kwaliteit, dan heel veel cadeaus die na 1x spelen al kapot gaan. Als je er zo over nadenkt zal jij dat zelf stiekem ook wel zo ervaren.
  • Verdiep je ietwat in de ontwikkeling van een 1-jarige. Kies bijvoorbeeld speelgoed dat zintuigelijke, motorische en cognitieve vaardigheden stimuleert.

In principe zijn deze do’s best logisch en/ of voor de hand liggend, maar het wordt in de praktijk nog vaker vergeten dan je denkt.

Dont’s

Allereerst willen we je graag meegeven dat het onderstaande wellicht wat belerend klinkt, maar dat bedoelen we absoluut niet zo. We zijn er namelijk juist om je te helpen.

  • Vermijd speelgoed met kleine onderdelen of scherpe randen om verstikkingsgevaar te voorkomen.
  • Speelgoed met veel geluid of angstaanjagende onderdelen (nep mes, nep pistool, etc.), kunnen overweldigend zijn voor kleintjes. Het kan een kind laten schrikken en onnodig verdriet toebrengen.
  • Probeer met alle genodigden het aantal cadeaus op een bepaald maximum te houden. Een kind speelt maar met één soort speelgoed tegelijk. Is het aanbod te groot, dan zal de stap om te gaan spelen een stuk moeilijker worden.

Kijk aan, al met een paar zinnen hebben we toch een hoop nuttige informatie aan je gegeven. Fijn, nietwaar?

Budget

Kijk, het zit zo dat een kind van 1 waarschijnlijk zijn of haar verjaardag niet onthoudt en niet helemaal begrijpt wat er nu eigenlijk aan de hand is. Bovendien zal het kind ook geen idee hebben van de waarde van zijn cadeaus. Met andere woorden, op deze leeftijd maakt het eigenlijk niet zoveel uit hoeveel geld je aan het cadeau bespaart. Het kan namelijk zo maar zijn dat hij nog gelukkiger is met het cadeau dat vijf euro kostte, dan het grote verjaardagscadeau van €30,- dat hij van zijn ouders kreeg. Vandaar ook de tip voor het geven van een praktisch cadeau: dat het kind een praktisch cadeau mag uitpakken, is óók al een hele ervaring!

40x cadeau inspiratie

Bij deze de cadeau inspiratie voor een kind van 1. Doe er vooral je voordeel mee en laat je goed inspireren.

1. Duw- en loopspeelgoed

Zo rond de eerste verjaardag van het kind, zal het kind leren om te lopen. Althans, eerst zal dat absoluut niet soepel gaan en zal de hand van papa of mama meer dan welkom zijn om ondersteuning te geven. Als er even geen hand beschikbaar is, is het een idee om duw- en loopspeelgoed aan te rijken. Dit zijn doorgaans spullen, waarbij je eigen speelgoed op wielen hebt. Naast het feit dat het de functie van een rollator heeft om mee te lopen, zijn er ook allemaal freubels aanwezig die de zintuigen van het kind prikkelen. Wij hebben al vaak een dergelijk ding cadeau gedaan, jij ook? Het valt in elk geval eigenlijk altijd wel in de smaak, dus wat dat betreft kan je niet verkeerd zitten. Houd wel in gedachten dat dit wel een cadeau is in het iets duurdere segment.

2. Stapeltoren

Hoe vaak wij als kind wel niet een blokkentoren naar beneden hebben gegooid… Tja, dat is niet op één hand te tellen. Maar goed, tegenwoordig spelen 1-jarigen nog steeds met blokken en da tis met een reden. Het is namelijk geweldig speelgoed dat helpt bij het ontwikkelen van motorische vaardigheden en hand-oog coördinatie. Als je besluit zo’n stapeltoren aan te schaffen, doe dat dan in heldere kleuren en met verschillende kleuren om zintuigen te prikkelen. Want hoe mooi een sad beige toren ook in je interieur past, dat is niet de reden waarom je kinderen hebt gekregen. Laat je kleintje in elk geval experimenteren met het stapelen van ringen, blokken en andere vormpjes en blijf aanmoedigen. De eerste keer zal het nog echt niet zo soepel gaan als de tweede, derde, …, zesendertigste keer. Echt waar!

3. Voorleesboeken

Je kan je kind alle tekenfilmpjes van de wereld laten zien, zolang je ook maar dezelfde tijd aan voorlezen besteed. Althans, dat is onze mening. Voorleesboeken zijn namelijk een fantastische manier om de taalontwikkeling te stimuleren en hun verbeelding te voeden. Het leert hen op een indirecte manier om te gaan met zoiets als emoties en weten hoe ze zich moeten gedragen in bepaalde situaties. Bovendien draagt het ook bij aan het leren van het begrip van zoiets als tijd en ruimte. Maak voorlezen dus een gezellige en interactieve ervaring. En ja, eerlijk is eerlijk, om dat te bewerkstelligen, heb je wel een goed boek nodig. Pas dan kan je een kind echt verliefd laten worden op boeken en niet slechts op één specifiek verhaal.

4. Activiteitenkubus

Een activiteitenkubus is een veelzijdig speelgoed dat verschillende educatieve activiteiten en uitdagingen biedt voor jonge kinderen. De kubus omvat verschillende zijden die elk zijn voorzien van verschillende spelelementen, zoals draaibare tandwielen, schuifpuzzels, kleurrijke kralen, draaibare blokken, enzovoort. Elke zijde van de kubus biedt een andere activiteit die de motorische vaardigheden, cognitieve ontwikkeling en hand-oogcoördinatie van het kind bevordert. Al met al zouden we classificeren als iets dat je gemakkelijk mee kan nemen wanneer je op visite gaat en je kleine zich enige tijd mee kan vermaken. Zet je zinnen niet op een vermaak van een uur of langer, want daar is de concentratieboog van het kind nog echt tekort voor. Zélfs bij zoiets wat hij of zij echt geweldig vindt.

5. Bouwsets

Met een bouwset doelen we natuurlijk niet op een set van een modelvliegtuig. Zo’n eentje waar zelfs een volwassene nog moeite heeft om het te bouwen, met alle kleine onderdelen en dergelijken van dien. We bedoelen dus echt een bouwset voor kleine kinderen. Hierin heb je voorwerpen van verschillende vormen en groottes (van poppetjes die je in een vliegtuig kan zetten tot een dak dat je op een huisje zet). De groottes zijn natuurlijk kindvriendelijk en groot genoeg om verstikkingsgevaar te voorkomen. Misschien is twaalf maanden nog net wat jong om ermee te starten, maar met de hulp van een grote broer of zus of een volwassene, zal de 1-jarige wel uit de voeten kunnen komen.

6. Muziekspeelgoed

Een perfect voorwerp om het gehoor van de 1-jarige te prikkelen, is natuurlijk met muziekspeelgoed. De muziekinstrumenten die speciaal zijn gemaakt voor deze jonge kinderen, zijn zo gemaakt dat ze bijna niet kapot kunnen. Dus waar jouw eigen gitaar net iets te duur is om mee rond te lopen, is een speelgoedgitaar (met knoppen) dat absoluut niet. Hij kan wel tegen een stootje, namelijk. Maar goed, kies voor een trommel, xylofoon of misschien zelfs wel voor een piano. Door verschillende instrumenten cadeau te doen, kan je misschien wel samen met de kleine muziek maken. Dat het in jouw oren nergens naar klinkt en zelfs vals is, doet er dan even niet toe. Het gaat erom dat het kind plezier heeft in wat hij of zij doet. Je buren zullen vast wel begrijpen dat er voor een kwartiertje wat harder geluid van jullie afkomt.

7. Loopfietsje

Een loopfietsje is wat ons betreft een erg leuk cadeau voor een jong kind, omdat het hen helpt bij het ontwikkelen van hun evenwichts- en coördinatievaardigheden en dat terwijl ze plezier hebben. Kies een loopfietsje dat past bij de lengte en leeftijd van het kind, met een stevig frame en zachte handgrepen voor comfort. Waarom een loopfietsje? Nou, het stimuleert hun onafhankelijkheid en zelfvertrouwen terwijl ze de wereld om hen heen verkennen op hun eigen tempo. Bovendien is het een duurzaam cadeau dat generaties mee kan. Een loopfietsje heeft verder het voordeel ten opzichte van een normale fiets, vanwege het feit dat evenwicht nog makkelijk kan worden bewaard met de voeten op de grond. Beheerst het kind het loopfietsen goed, dan kan je overwegen om verder te gaan op een echt fietsje met zijwieltjes. Maar dat zal ongetwijfeld met de jaren komen.

8. Rammelaars

Bij een rammelaar geldt eigenlijk hetzelfde als bij de stapeltoren: zorg dat het voorwerp aantrekkelijk is om naar toe te grijpen. Dat betekent: veel kleur, leuke patroontjes en een fijn rammelgeluid om naar te luisteren. Vanaf dan kan de kleine oefenen om het item zelf op te pakken, er mee heen en weer te bewegen en wellicht een geluidje te maken. Want, als het geluid maakt, dan is dat de reden om nog langer te blijven rammelen. Je zal er als ouder misschien gillend gek van worden, van dat geluid, maar het is wel iets dat je moet aanmoedigen om de nieuwsgierigheid te prikkelen. Zie het maar zo: op deze leeftijd is alles een les. Van het vasthouden en eten van een broccoli tot het rammelen met een rammelaar, echt alles heeft invloed op de vorming van het kind.

9. Knuffels

Van knuffels kan je nooit genoeg hebben. Deze zachte wezentjes liggen fijn in je hand, geven een gevoel van veiligheid en zijn een emotionele steun in zware tijd. Met dat laatste bedoelen we bijvoorbeeld het moment dat het kindje gaat slapen, achter wordt gelaten door ouders en ineens bang is om te gaan slapen. Gelukkig is daar de nieuwe knuffel, die hem of haar zal beschermen. Het kindje hoeft zelf niet meer bang te zijn of te worden. Moet je nagaan dat een kind in een zee van knuffels ligt. Niet alleen leuk om naar te kijken, maar ook nog eens leuk om in te duiken als je een slaapje moet doen. It’s for the sake of the child en het gaat er wederom wat minder om wat de ouders ervan vinden. Tenzij zij erg zijn gesteld op duurzaamheid en het liefst niet te veel spullen ontvangen. Maar in dat geval zit je hier sowieso niet aan het goede adres.

10. Montessori speelgoed

Montessori speelgoed is ontworpen om de natuurlijke nieuwsgierigheid en het leren van kinderen te bevorderen. Het is meestal eenvoudig van ontwerp, gemaakt van natuurlijke materialen en stimuleert zelfontdekking en onafhankelijkheid. Denk aan houten puzzels, sensorische bakken met verschillende texturen, stapelbare blokken en sorteeractiviteiten. Dit soort speelgoed moedigt kinderen aan om te verkennen, te experimenteren en problemen op te lossen op hun eigen tempo, terwijl ze hun cognitieve, motorische en sociale vaardigheden ontwikkelen op een natuurlijke en speelse manier. Een misvatting is overigens dat je je kind alleen kan laten spelen met dit speelgoed, als het later ook naar een Montessori school gaat. Dat hoeft zeer zeker niet, sterker nog, dit soort speelgoed zal eigenlijk geen kwaad kunnen om mee te spelen.