Kan jij je nog herinneren dat je ooit leerde lezen? Dat de letters die je nu leest, voorheen één grote brei aan tekens waren? Het is toch fascinerend om te bedenken hoe het menselijk brein werkt. Dat het een bepaalde combinatie van tekens betekenis geeft. Dat het weet hoe het die tekens moet combineren én dat het kan onthouden hoe het eruit ziet. Goed, over dat onderwerp kunnen we uren blijven praten. Nu, nu zullen we het hebben over de zevenjarige die een cadeautje krijgt. Een zevenjarige die waarschijnlijk bezig is met het leren lezen, vandaar dat we erop kwamen.
Om te zorgen dat jij je lekker op de zevenjarige kan richten, hebben wij alvast voor je nagedacht over het cadeautje dat je aan hem of haar kan geven. Voordat we je en overzicht bieden van de meest fantastische cadeau ideeën, zetten we een aantal do’s en dont’s voor je neer. Ook komt het budget voor het cadeau even aan bod. Dat is een gevoelig onderwerp, maar wel een onderwerp wat niet onbesproken in de kast kan blijven liggen.
Do’s en dont’s
Tja, want wat wil je eigenlijk wel of juist niet voor een 7-jarige kopen. Nou, daar hebben wij wel een paar ideeën over, al zullen we al die punten wel beperken tot een soort minimum.
Do’s
Waarschijnlijk klinkt het onderstaande je wel redelijk bekend in de oren. Echter zijn we er voor iedereen, dus ook de mensen die stiekem geen idee hebben, omdat ze bijvoorbeeld zelf (nog) geen kinderen hebben. Dus, voor de do’s, kijk je naar deze punten:
- Een kind, die moet spelen. En het liefst laat je hen dat buiten doen, waar ze lekker op avontuur kunnen. Wellicht kan je zoiets kopen als een vergrootglas waar ze de wereld om hen heen mee kunnen ontdekken.
- Stimuleer creativiteit en verbeeldingskracht door cadeaus te kiezen die het zogeheten open-ended spelen bevorderen. Voorbeelden hiervan zijn knutselbenodigdheden of bouwsets.
Zie je, met maar een paar zinnen hebben we je al heel erg geholpen met wat je kan kopen voor die kleine druif.
Dont’s
Waar er soorten cadeautjes zijn die je wil kopen voor dit kind, zijn er als vanzelfsprekend ook cadeaus die je beter in de schappen kan laten liggen. Denk aan:
- Cadeaus die te geavanceerd zijn voor hun leeftijd, waardoor ze gefrustreerd raken. Een verjaardag of ander feestje moet leuk zijn. Leren, dat doen ze op school wel, tenzij ze zelf aangeven dat ze ergens in willen oefenen. Dat wil je wel stimuleren door wat moeilijke cadeaus te geven.
- Te veel focus op trends die snel veranderen, in plaats van tijdloos speelgoed dat lang meegaat. Leuk hoor dat er nu flippo’s in de supermarkt te verkrijgen zijn, maar over een maand is dat écht niet meer interessant.
Al het bovenstaande zetten we er niet neer om je te plagen, maar om je te helpen. Echt waar!
Budget
De hoeveelheid geld die je wilt besteden aan een cadeau voor een zevenjarige kan sterk variëren, afhankelijk van je budget en de relatie tot het kind. Over het algemeen is het belangrijk om een evenwicht te vinden tussen kwaliteit en prijs, en om te investeren in iets waar het kind echt van zal genieten en waarde aan zal hechten. Voor een zevenjarige kun je vaak denken aan een budget tussen de 10 en 50 euro, maar dit kan natuurlijk hoger of lager liggen afhankelijk van de omstandigheden. Ben je ouders, dan zal je waarschijnlijk eerder neigen naar die 50 euro, terwijl een buurvrouw het echt niet meer laat zijn dan een tientje.
40x cadeau inspiratie
Och, waar blijft de tijd? De kleine van zeven jaar is alweer zoveel gegroeid ten opzichte van vorig jaar. Om die reden kan je hem of haar best eens verwennen met een van onderstaande cadeautjes, nietwaar?
1. Bal
“Boink, boink, boink. Daar ging wéér een bal over de schutting van de buren. En hoewel je die eigenlijk altijd zonder al te veel poespas kan ophalen, gaat het dit keer verkeerd. De bal valt namelijk net op een scherpe spijker en poef, dat was het einde van de bal. Gelukkig ben je bijna jarig en kan je een nieuwe bal vragen aan de genodigden.“
Niet alleen voor voetballertjes is een bal leuk om mee te spelen. Je kan er namelijk talloze andere spellen mee doen en als je een goede bal hebt, zal dat eeuwig plezier bieden. Gezien een bal, welke hevig wordt gebruikt, nog weleens kapot kan gaan, kan je als genodigde zeker even navragen aan de ouders of een nieuwe bal gewenst is. Voor hetzelfde geld heeft het kind er namelijk nog drie liggen. Wellicht kan je dan beter even naar onderstaande, 9 andere cadeau-categorieën kijken.
2. Lego
In principe werkt Lego met zogeheten ‘vanaf-leeftijden’. Je ziet bijvoorbeeld op een doos 6+ staan en dan weet jij dat de betreffende set vanaf 6 jaar geschikt is. Een kind van zeven zit ongeveer tussen de 6+ en 9+ dozen in. In principe verandert er niet zoveel aan de lego zelf, maar wel aan hoe er met de sets gespeeld wordt en hoeveel energie het bouwen kost. Voor een 9+ set is namelijk veel meer geduld nodig dan een 6+ set. Jij kent de zevenjarige het beste, dus schaf vooral een van beide sets aan waarvan jij denkt dat het kind dat aankan. Hij of zij heeft er niks aan, als halverwege alle zin en concentratie al is verdwenen, does it?
3. Schrijfboekjes
Voor een kind dat net leert schrijven is een schrijfboekje bijzonder, omdat het een plek biedt om hun nieuwe vaardigheid te oefenen en uitdrukking te geven aan hun creativiteit. De lege pagina’s nodigt het kind uit om letters, woorden en tekeningen te maken. Dit bevordert zelfvertrouwen en stimuleert misschien wel om het alfabet leren en wellicht de eerste zinnen vormen. Een kleurrijk en aantrekkelijk ontwerp maakt het extra leuk en stimuleert hun motivatie om hun schrijfontwikkeling te verkennen. Kijk even goed of er wel de juiste lijntjes in staan, waar het kind ook op school mee werkt. Is dat niet het geval, dan kan je soms nog beter kiezen voor een ‘blanco’ pagina. Het kind kan zich dan geen verkeerde dingen aanleren.
4. Pennen
En als je dan een schrijfboekje hebt, heb je natuurlijk wel een goede pen nodig om mee te schrijven. Je kan ervoor kiezen om de mooiste glitterpennen ‘ever’ te aan te schaffen. Echter kan het dan wel zo zijn dat dit geen goed epen is qua houding van de hand. Een alternatief is een ‘echte’ schrijfpen aan te schaffen, maar deze zijn niet in eindeloze kleuren en vormen te koop. Nou ja, misschien heeft de juf of meester van het kind hier wel een idee over en anders moet je gewoon kiezen waar je je goed bij voelt. In elk geval kan je een paar pennen omdopen tot zogeheten schrijfpennen, waar alleen mee mag worden geschreven in cadeau-idee nummer 3 van deze lijst.
5. Bouwsets
Sommige ouders, en dat is niet om ze te shamen, vinden schoolvakanties een ramp. Ineens moet hun kroost dagenlang vermaakt worden, terwijl ze zelf eigenlijk ook nog moeten werken. Waar dat bij jongere kinderen écht heel moeilijk is, zou een zevenjarige op z’n tijd wel kunnen oefenen met dat zelfvermaak. Een bouwset is in die zin iets prachtigs om mee te starten. Je kan er als ouder naast zitten om af en toe aanwijzingen te geven, maar kan ook gerust een kwartier doorwerken zonder gestoord te worden. Bovendien is het voor het kind iets leerzaams en iets waardoor zijn motoriek kan worden verbeterd. We zouden zeggen, probeer het eens uit, dan zal je zien hoe prettig dit is.
6. Draadloze koptelefoon voor kinderen
Een draadloze koptelefoon biedt vrijheid van beweging, doordat het gebruik van kabels overbodig wordt. Via Bluetooth verbinden ze eenvoudig met apparaten waarop muziek kan worden geluisterd en filmpjes op worden gekeken. Gezien kinderen vaak een wat kleiner hoofd hebben dan volwassenen, zijn er ook zogeheten draadloze koptelefoons voor hen op de markt. Heb je een lange batterijduur en comfortabele oorschelpen, dan zal je je kind zeker wel een tijd lang zoet kunnen houden. Bijvoorbeeld op zo’n moment dat jij écht even je werk moet afmaken en even geen geluid om je heen wil hebben. Het enige wat je hoort is hoogstens wat gelach en de ademhaling van je kind. Prima, toch? In elk geval is een apparaat als deze in de tijd van nu absoluut geen overbodige luxe om aan te schaffen.
7. Muziekinstrument
Een muziekinstrument is een geweldig cadeau voor een kind van zeven. Het hoeft niet direct een concertvleugel te zijn, nee, een eenvoudig instrument als een ukelele of een kleurrijke melodica kan al veel plezier opleveren. Of stel je eens voor dat de zevenjarige losgaat op een kinderdrumstel, de kat wordt opschrikt door de eerste klanken op een blokfluit, of de sfeer in woonkamer beter maken met een mini-keyboard. Zelfs een tamboerijn kan een feest van ritme maken! In elk geval leren ze met elk instrument ritme, melodie en misschien wel het belangrijkste: geduld. Maar het leukste van alles? Het geeft je kind de kans om misschien wel een (nog onontdekt) talent te ontwikkelen!
8. Magnetisch speelgoed
Hetgeen met magnetisch speelgoed is, is dat het vrij duurzaam is. Je kan het eigenlijk maar moeilijk slopen en het is toch wat uitdagender dan gewone bouwblokken. Iedereen weet namelijk dat twee gelijke kanten van een magneet elkaar aantrekken, waar twee ongelijke kanten elkaar afstoten. In principe kan het zijn dat een magneet minder sterk wordt, maar als je er niks geks mee doet is dit niet relevant. Anyway, nu vraag je je wellicht af of een zevenjarige dit wel leuk zal vinden. Het antwoord dat wij voor hen geven, is ‘ja’. De opties zijn eindeloos met wat je ermee kan. Misschien is het inderdaad niet datgene wat de ultieme favoriet is en blijft, maar goed. Je moet soms ook gewoon maar iets uitproberen, nietwaar?
9. Net schommel
Je moet er wel wat ruimte voor hebben, maar als dat inderdaad het geval is, zal een netschommel fantastisch zijn voor een zevenjarige. Het voelt alsof hij of zij een eigen speeltuin in de achtertuin heeft. Of het kind er nu in ligt en ontspant, heen en weer schommelt alsof het op een vliegend tapijt zit of gewoon dagdroomt terwijl hij of zij naar de wolken kijkt, de netschommel kan voor urenlang plezier zorgen. Bovendien is het ook nog eens een ideale plek om samen met een vriendje te kletsen of een boek te lezen. Kortom, een geweldige toevoeging aan elke tuin vol speelplezier. Je zal er misschien even wat dieper voor in je buidel moeten tasten, maar als je de middelen hebt, then why not? Ennûh, heb je er geen budget voor, dan is dat ook geen probleem. Als je de optie niet kenbaar maakt, dan weet het kind ook niet dat het bestaat.
10. Zelflees- en voorleesboeken
Een kind van zeven is druk bezig om te leren lezen. Mocht je je energie willen steken in de oefening hiervan, dan kan je overwegen een leesboek voor hem of haar te kopen. Het zijn simpele verhalen welke bestaan uit netgeleerde woorden. Super leuk om een samen te oefenen toch? Maar goed, je zou ook kunnen kiezen voor een voorleesboek. Voorlezen biedt immers de kans om samen te genieten van verhalen die net wat uitdagender zijn. Klassiekers zoals ‘Matilda’ van Roald Dahl of ‘De Gorgels’ van Jochem Myjer brengen fantasierijke personages tot leven. Het samen lezen en bespreken bevordert de liefde voor verhalen en stimuleert hun verbeeldingskracht, wat het nog leuker maakt!